مزیتهای متاورس نسبت به پلتفرم های بازی ساز و نرم افزارهای ارتباط تعاملی
- مقدمه
- بازیها
- نرم افزارهای ارتباط تعاملی
- نتیجه گیری
مقدمه
متاورس به عنوان یک فضای سه بعدی و دنیای مجازی توانسته است توجه بسیاری از کاربران را به خود جلب کند. این پلتفرم جدید توانسته است تجربهٔ متفاوت و نزدیک به واقعیت را نسبت به نرم افزارهای تعاملی و بازیهای رایج که در حال حاضر کاربران بسیاری دارد را فراهم آورد. قابلیتهای موجود در متاورس و امکانات منحصر به فرد آن برای کاربران این امکان را ایجاد کرده است تا همکاری و تعامل بیشتر و زندهتری را داشته باشند و خلاقیت خود را به کار گیرند، تولید محتواهای جدیدی داشته باشند و فضاهای متنوع و جذابی را خلق و تجربه کنند.
بازیها
- بازیهای سناریو باز
- بازیهای متاورسی
انواع اقسام بازی در دنیا وجود دارد. بیشتر این بازیها یا در بستر فکر، ذهن و خلاقیت تعبیه شدهاند و نمود بیشتر آنها انتزاعی بوده (مانند بازیهای خشک قدیمی) و یا از رابط های گرافیکی (graphical interfaces) و به نسبت غیر هوشمند تا هوشمند تشکیل شده که ایجاد جذابیت و تولید سختی ودقت تمرکز بالاتری در بازی را موجب میشوند.
وقتی رابطها به رشد الگوریتمیک خود رسیدند از قالب غیر هوشمند خارج شده و به هوشمندبودن خود نزدیک میشوند. این رابطها سعی در ارایه خدمات بین مراحل بازی هستند و یا حتی فراتر ازآن! این رابطها سعی دارند تا به شما بستری را عرضه کنند که در آن تغییرات بازیها و استراتژیهای ارایه بازی با تحول مثال زدنی قابل عرضه باشند.
اولین بار کنسولهای بازی به این نتیجه رسیدند که میبایست پردازشگر این بازیها نیز به همراه خود بازی در اختیار کاربران قرار گیرند و بدین ترتیب نسلهای متفاوتی از کنسولهای سخت افزاری بازی ارائه گشت.
با ظهور سخت افزارهای همه گیری همچون کامپیوتر و موبایل، پلتفرمهای مختلف ارایه خدمات بازی سعی در ارائه محتوی خود هم به صورت کنسول و هم به صورت نسخههای نرم افزاری کردند به طوری که از یک بازی میتوانستید چند نسخه در چند سخت افزار مختلف را تجربه کنید. به طور مثال یک بازی با نام x را در نظر بگیرید، این بازی هم نسخه کامپیوتر و همه نسخه موبایل و هم نسخه دیگر کنسولهای بازی همچون PS (پلی استیشن) را داشت. بدین ترتیب ضریب نفوذ آن بازی در میان کاربران افزایش پیدا میکرد اما این نکته همیشه در وب 2.0 سرجای خودش بود که بدون بهره بردن از یک دستگاه سخت افزاری (که البته با افزایش خلاقیت در طراحی گرافیکی نسخههای پیشرفتهتر با گرافیک بالاتری عرضه میشد) ارائه یک بازی نرم افزاری غیر ممکن بود.
در وب 2.0 بارها تلاشهایی برای ارایه بازیهای سه بعدی انجام شد اما به علت نبود زیرساخت خلاقانه نرم افزاری و سخت افزاری، تا سال 2018 این امر به تاخیر افتاد به نحوی که پیشتاز بازیهای گرافیکی در فضای نت تنها بسترهای برنامه نویسی برپایه های ارایه گرافیک فلش و دو بعدی بودند و امکان ارایه فضای گرافیکی همچون کنسولهای بازی امکان پذیر نبود.
تلاشهای زیادی در حوزه بازیهای سه بعدی تعاملی در وب 2.0 اتفاق افتاد که میتوان به بعضی از موفقترینهای آن اشاره کرد:
- کانتر
یک بازی تعاملی در سطح وب با گرافیک به شدت پایین و دسترسیهای سخت که به کاربران اجازه میداد در یک نبرد جمعی یا تن به تن به شکار گروه یا شخص مقابل خود بپردازد.
- کلش آو کلنز
بازی استراتژیک که مبتنی بر وب بود و با گرافیک پایین اما داستانهای جذاب خودش توانست رویکردهای متاورسی را در ذهن مخاطبان جا بیاندازد. ازاین بازی میتوان به اولین تلاشها برای رسیدن به اکوسیستمهای زیستی در دنیای متاورس نام برد. کلش آو کلن به عنوان یک الگوی جهانی تست شده در فضای وب که میتواند از طریق بازی به کسب درآمد رسید را در ذهن مخاطبان ثبت کرده است.
اما همانطور که در بالا گفته شد، این بازیهای استراتژیها و سناریوهای از پیش تعیین شدهای را داشتند و هرچه به گرافیک آن افزوده میشد و در قالبهای سه بعدی ایجاد میگشت، قطعاً از میزان داستان و سناریو کاسته میشد و این یک محدودیت برای عرضه در ساختارهای امن وب بود چرا که ممکن بود این محدودیتها در عرضه آن بازی در وب موجب شکست اقتصادی یک شرکت شود. بدین ترتیب مفهوم دیگری در کنسولهای بازی رخ داد که فاصله وب با کنسولها را به شدت افزایش داد و آن مفهوم open world بود.
این نوع از بازیها برای این طراحی شده بودند که به شخص احساس مانور در فضای وسیعی در دنیای رویایی بازیها را به صورت سه بعدی و دو بعدی بدهند. اما خود این بازیها یک سناریوی مشخصی دارند و کاربر در صورتی که در آن سناریو قرار نگیرد میتواند برای خود سناریوی جدید (ماموریت) تعیین کرده و در دنیای بازیهای سه بعدی کنسولی غرق گردد. اما به هرحال استفاده از این بازیهای open world یک محدودیت عظیم به همراه داشت و آن این موضوع بود که رشد کاراکتر بازی (avatar) منوط به قرارگیری در فضای سناریوی بازی بود و درصورتی که شخص نتواند این سناریو را تکمیل کند، امکان رشد آن تقریباً به صفر میرسید. بدین ترتیب بازیهای استراتژیک سه بعدی در کنسولها در قالب open wolrd به وجود آمدند تا این موضوع را حل و فصل کنند و همین امر فاصله بین ارایه بازیها در کامپیوترها و موبایلها و کنسولهای حرفهای را به شدت بالابرد. با ظهور تکنولوژیهای 4k ,8k کاربران به سطح جدیدی از تلفیق رنگ و طراحی دست پیدا کردند که این موضوع را برای انواع سخت افزارهای نرم افزاری به شدت دچار مشکل میکرد به نحوی که هرکدام میبیاست نسخه خاص خود را در سخت افزار خویش به کمپانی بازی سازی ارائه میداند.
درضمن مشکل تعامل همچنان در سرجای خویش باقی بود. امکان حضور اعضای زیاد در این بازیها به صورت آنلاین امکانپذیر نمیباشد و تعداد معدودی از کاربران میتوانند در آنی با یک استراتژی خاص یا از قبل تعیین شده در فضای وب با یکدیگر به تعامل بازی برسند.
از جمله تجربههای موفقیت آمیز این نوع بازیها میتوان به
- پابجی
- جی تی ای
- سیمز
اشاره کرد.
با توسعه سختافزاری و شروع تراکنشهای غیرمتمرکز در دنیای بلاکچینی، امکانات سختافزارها بیشتر شد. آرزوی کمپانیها برای عرضه بازیها در داخل سرورها بهجای کامپیوترها و سختافزارهای در دست عموم افزایش پیدا کرد. کمکم مفهوم کنسول در حال ازبینرفتن است و تمامی بازیهای میتوانند در یک قالب متاورسی عرضه شوند. در حقیقت در متاورس با تکنولوژیهایی مواجه هستید که در کنسولها امکان آن وجود ندارد:
- تعامل بین تعداد زیادی از کاربران
- نسخه open world با سناریوی کاملاً باز
- امکان ساختوساز و فروش آن در بازارهای جهانی
- تعریف بیزینس خود در متاورس و کسب درآمد هدفمند در آن
- امکان توسعه بازیهای کنسولی در فضای متاورس و ارائه نسخه متاورسی آن بازی بر اساس گرافیکهای 4k, 8k
- امکان تعامل چت و چت متنی برای برقراری حداکثر نسخه ارتباط بین کاربران
- ایجاد امکانات gamification جهت توسعه بازیها و نیز ارائه بازیهای جدی برای بزرگسالان
- امکان پرداخت با هر توکن و رمز ارزی برای ایجاد مالکیت مادی و معنوی در دنیای بلاکچین و .
- امکان اتصال به دیگر پلتفرمهای متاورسی دنیا و ایجاد تعامل در بین مشارکتکنندگان که اصلاً در کنسولهای بازی در سطح کاربران اتفاق نمیافتد و تنها با توافق طرفین در سطح سازمانی این امکان به وجود میآید که البته میبایست این موضوع را بیان کرد که هنوز اطلاعات موثقی مربوط به یک کمپانی کنسول ساز بازی وجود ندارد که برای بازی در پلتفرم اکس باکس با بازیکن در پلتفرم پلیاستیشن بازی کرده باشد!
نرمافزارهای ارتباط تعاملی
نرمافزارهای ارتباط تعاملی به برنامهها و پلتفرمهایی گفته میشود که به کاربران این امکان را میدهند بهصورت همزمان و دوطرفه با یکدیگر تعامل داشته باشند. از امکانات این نرمافزارها برای ارتباطگرفتن بهصورت (چت)، صوت و تصویر میتوان اشاره کرد که به کاربران اجازه میدهند به طور مؤثر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
از نرمافزارهای ارتباط تعاملی میتوان به پیامرسانهایی مانند واتساپ، تلگرام اشاره کرد که امکان ارسال و دریافت پیامهای متنی، صوتی و تصویری را بهصورت فوری فراهم میکنند.
نرم افزاییهایی ویدئوکنفرانس مانند زوم، مایکروسافت تیمز و گوگل میت، به کاربران اجازه میدهند جلسات ویدئویی زنده برگزار کنند.
پلتفرمهای شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر و اینستاگرام و… نیز امکاناتی برای ارتباط تعاملی ارائه میدهند، از جمله پیم های خصوصی، تشکیل گروه و چتهای گروهی، برگزاری آموزش بهصورت Live و یا صحبتکردن بهصورت لایو.
درحالیکه نرمافزارهای ارتباط تعاملی مانند پیامرسانها و ابزارهای ویدئوکنفرانس امکانات بسیاری برای برقراری ارتباط فراهم کردهاند، متاورس به دلیل ویژگیهای خاص خود مزایای منحصربهفردی را ارائه میدهد که توجه کاربران را نسبت به نرمافزارها و پلتفرمها به خود جلب کرده است.
یکی از بزرگترین مزیتهای متاورس نسبت به نرمافزارهای ارتباط تعاملی، استفاده از تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) است. این تکنولوژی به کاربران امکان میدهد تا در محیطی سهبعدی با بهترین گرافیک تجربهای نزدیک به واقعیت داشته باشند. درحالیکه نرمافزارهای ارتباط تعاملی معمولاً به ارتباطات دوبعدی محدود هستند، در متاورس و فضای سهبعدی جذاب آن حس حضور و تعامل بیشتری را ارائه میدهد که به طور قابلتوجهی تجربه کاربر را ارتقا میبخشد.
در متاورس از طریق شخصیتهای دیجیتالی خود (آواتارها)، کاربران میتوانند به شکلهای مختلفی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، از جمله قابلیت Screen share، مکالمات صوتی و تصویری، بازیها، و فعالیتهای اجتماعی مانند آموزش و… این سطح از تعاملات اجتماعی در نرمافزارهای ارتباط تعاملی محدودتر است و عمدتاً به پیامرسانی متنی و تماسهای صوتی تصویری محدود میشود.
یکی دیگر از مزایای متاورس، ایجاد فرصتهای اقتصادی دیجیتال است. کاربران میتوانند از طریق فروش کالاهای دیجیتال، ارائه خدمات، و حتی برگزاری رویدادهای مجازی بسیار گسترده کسب درآمد کنند. این فرصتهای اقتصادی در نرمافزارهای ارتباط تعاملی وجود ندارد و کاربران معمولاً نمیتوانند به این شکل از فعالیتهای اقتصادی بهرهمند شوند و فقط میتوانند محصول خود را معرفی کنند و به فروش برسانند و یا خدمات خود را ارائه دهند، به نمایش بگذارند و بستر امنی هم برای کاربران فراهم نکردهاند.
بهطورکلی متاورس نه تنها برای ارتباطات اجتماعی، بلکه برای آموزشهای متفاوت و گسترده، تجارت و سرگرمی، کسب درآمد و برگزاری رویدادهای مختلف برای تمام مشاغل بدون محدودیت سنی و زمانی، بدون محدودیت جغرافیایی نیز مورداستفاده قرار میگیرد. این تنوع متاورس را به یک پلتفرم چندمنظوره تبدیل کرده است که میتواند نیازهای مختلف کاربران را برآورده سازد. در مقابل، نرمافزارهای ارتباط تعاملی مانند گوگل میت و زوم عمدتاً برای جلسات ویدئویی و وبینارها طراحی شدهاند و کاربردهای محدودتری دارند.
نتیجهگیری
بهطورکلی در دنیای امروزی، وب 3 یا متاورس تبدیل به یک ابزار کاربردی و اصلیتری نسبت به نرم افزارهای موجود و سنتی شده است. چرا که این پلتفرم با امکانات همه جانبه و فناوری نوین توانسته است فضای تعاملیتر و واقعیتری را برای کاربران در تمام زمینهها مانند بازیها، برگزاری رویدادها، نرمافزارهای ارتباط تعاملی و… به وجود آورد و بستری گسترده و چند منظوره برای همکاری، آموزش، تجارت را فراهم آورده است. این ویژگیها متاورس را به یک پلتفرم برتر نسبت به نرمافزارهای ارتباط تعاملی و بازیها تبدیل کرده است و با پیشرفت روزافزون این تکنولوژی نظر کاربران بیشتری را در تمام سنین و در تمام مشاغل به خود جلب خواهد کرد و نقش بسیار مهمی در ارتباطات ایفا خواهد کرد.