کاربرد متاورس در رسانه
- مقدمه
- وب 1.0
- وب 2.0
- وب 3.0
- متاورس بهعنوان یک رسانه
- ابعاد گوناگون متاورس بهعنوان یک رسانه
- نتیجه گیری
مقدمه
هدف همه شبکههای متصلکننده در دنیا، چه در وب نسل یکم و چه در وب نسل دوم و چه امروزه در وب نسل سوم، اتصال کاربران به یکدیگر است. در هر کدام از نسلهای وب تا به امروز، کارکرد این اتصالات متنوع شده، فرق کرده و میزان تعاملات در آن بهعنوان یک شاخصه سریع نظرسنجی و بازخورد بینی افزایشیافته است. در این مقاله سعی در بیان خصوصیات، المانها و ساختار متاورس بهعنوان یک بستر عظیم ارتباطات در نسل سوم وب هستیم.
وب 1.0
در ساختار وب نسل اول، انتظار برقراری ارتباط در سطحی وسیع، ارزان و سریع امری بهشدت شگفتآور بود. بهنحویکه اشخاص برای برقراری ارتباط چیزی به جز نشریات و ارتباطات محدود الکترونیک نظیر تلفن و… را تجربه نکرده بودند. در آن عصر، چترومهای محدودی وجود داشت که اشخاص میتوانستند از طریق تایپ، ویس به ارتباط با یکدیگر بپردازند و به طور معمول نوعی مقاومت نیز در این عرضه تکنولوژی موجود بود. یکی از دلایل مقاومت، عدم تطبیق سریع سختافزار و نرمافزارهایی بود که امروزه در سطح وسیعی در اختیار همه انسانها با هزینهای اندک است. اما بههرحال کلید برقراری ارتباط ایجاد شد. نهتنها موضوع ارتباط در سطح شخص با شخص بلکه موضوع ارتباط کسبوکارها با اشخاص، با یکدیگر و با دولتها مطرح شد و بدین ترتیب وب یک رسانه جدید برای برقراری ارتباط بین سازوکارها، صاحبان سازوکار و زندگیها شد.
وب 2.0
در وب نسل دوم، تعاملات، تفکرات انسانی، نظرسنجیهای برخط و… ورود خود را به ساختار شبکه وب اعلام کردند. نحوه اعلام این ساختار رسانهای جدید، شبکههای اجتماعی بودند. شبکههای اجتماعی نوعی نقاط اساسی تجمع انسانها بودند که در آنها امکانات سختافزاری بینظیر و سهلالوصول نسبت به وب 1.0 حاکم بود. شرکتهایی نظیر تلگرام، فیسبوک و .. گوی سبقت را از میان شرکتهای دیگری در وب 1.0 نظیر یاهو مسنجر ربودند و با ایجاد امکاناتی برای کسبوکارها و انسانها و دولتها برای ارتباطی عمیق و تاثیر گذار آغاز کردند و برندگان و حاکمان بلامنازع وب 2.0 شدند. هرچه بیشتر در وب نسل دوم پیش رفتیم، سو رفتارهای مدیریتی حاکمان سیارهای بیش از پیش نقش خود را برای زندگی مردم نشان داد. در نتیجه، در سال 2015 و با اوج گیری فضای بلاکچین در میان مردم، بنیان مفاهیم نسل جدید وب (وب 3.0) در میان عموم مردم جهان مورد توجه قرار گرفت.
وب 3.0
در وب نسل سوم حضور مفاهیم کلیدی رسانهای پررنگتر شد. بهنحویکه در آن یک نفر نقش تأثیرگذارتری از یک نظریه یا بازخورد دهنده ساده را ایفا میکند. در وب سوم، شخص بهعنوان یک کمپانی، یک کسبوکار، یک شرکت دانشبنیان، یک شرکت خلاق، یک شرکت متفکر چندملیتی و… قابلیت تأثیرگذاری بر کلیه مفاهیم مطرح شده در وب نسل اول و دوم را دارد و به طور عملگرا میتواند در بسترهایی نظیر بلاکچین و متاورس با استفاده از ابزارهایی نظیر رباتیک و هوش مصنوعی این نقش را نهتنها بهعنوان یک نکرده و یا بازخورد دهنده بلکه بهعنوان یک تغییردهنده عملگرا نیز ایفا کند.
بدین ترتیب رسانهای که در وب 3.0 با آن برخورد داریم، خواه یا ناخواه حاصل از ترکیبی از تکنولوژیهایی است که در آن متاورس و مفهوم رمزنگاری نوین بلاکچینی در آن نقش اساسی راتعیین میکند و رسانه ها به سوی این دو تکنولوژی روانه خواهند شد. نقش رسانهای متاورس و بلاکچین نه تنها در رسانههای وب 2.0 موجب بروز رسانی این رسانهها میشود بلکه تجربه تلخی را که بعضی از رسانهها در وب 1.0 داشتهاند و برای مهاجرت به وب نسل دوم هیچ اقدام اساسی را انجام ندادهاند را به ما گوشزد میکند. اما در این مقاله ما میخواهیم نقش متاورس را بهعنوان یکی از دو ستون مفهومی و اساسی وب 3.0 بررسی نماییم.
متاورس بهعنوان یک رسانه
یک رسانه از ویژگیهای خاص خود برخوردار است این ویژگیها عبارتاند از:
- وجود افراد حرفهای: در متاورس اشخاص تعریف جدیدی به خود میگیرند، حضور شخصیتهای هوش مصنوعی که میتوانند 7/24 اقدامات اساسی تولید محتوی رسانهای را برعهده داشته باشند و با دیگران در سراسر دنیا ارتباطات حرفهای و غیر قابل انکار برای یک رسانه را تولید نمایند از مهمترین ویژگیهای شخصیتهای حرفهای متاورسی است.
- پخش پیام وسیع و گسترده: متاورس محل تجمع افراد در ویژگیهای جغرافیایی جهانی است. گرچه در حال حاضر حتی در مفهوم وب نیز این موضوع بیان ویژه خود را دارد؛ اما اگر منطق انتقال دادهها را بر اساس ریاضیات رفتاری وب به سه محور x, Y و z تقسیم کنیم که هرکدام نماینده یک نسل از وب است، متاورس در وب 3 شامل محور z بوده و تمامی سیستمهای پایش در وب 2.0 از حضور در متاورس ناتوان هستند چرا که پایشها (چه انسانی و چه رباتیک) بر اساس محورهای x و y بنا نهاده شدهاند. بدین ترتیب حضور امن، خاص و با حداکثر ارتباط عمیقی که بین کاربران وجود دارد بهنحویکه نهتنها میتوانند با یکدیگر تبادل اطلاعات داشته باشند بلکه میتوانند این تبادل را در فضایی متاورسی به عمل تبدیل کنند از جمله المانهای اساسی در متاورس است.
- وسیله ارتباطی قدرتمند: بمانند ابزارهای نسل اول و دوم، متاورس نیز ازجمله وسایل و بسترهای ارتباطی قدرتمند در وب نسل سوم است. اگر در وب نسل دوم از رباتها، apiها و ارتباط بین وبسایتها و شبکههای اجتماعی و ابزارهای واسط بهشدت بهره بده میشد، متاورس نیز ابزارهای منحصربهفرد خود را دارد. آشنایی گامبهگام افراد در متاورس در هر روز موجب گسترش و ایجاد فضای علاقهمندی برای حضور بهتر در بستر رسانهای متاورس میشود. بهخصوص اینکه در بسترهای متاورسی اشخاص نقش درآمدزای بیشتری را نسبت به فضاهای وب 2.0 و 1.0 از خود نشان میدهند که موجب افزایش تمایل برای حضور در این رسانهها خواهد شد.
درضمن یادمان باشد که متاورس برخلاف تمامی رسانههایی که میزان تخیل شما را بنا بر امکاناتشان تحریک میکند، میتواند تمامی فضای تبادل اطلاعات خود را به ساختار تجلی رؤیاهای انسانی مبدل سازد. بدین ترتیب نقطه غایی یک رسانه را میتوان متاورس نامید.
البته بنا بر سخنان مدیریت محترم شرکت آرام، بنیانگذار متاورس آلفا نوا، هادی چلویی، ایشان معتقدند که متاورس پله یکی مانده به آخرین است. ایشان معتقدند که رسانهای دیگر را در شرکت خود در حال طراحی هستند که قادر به تجلی هرگونه تخیلی به نسبت رؤیاهای انسانی بوده و قانون تبدیل نیستی به هستی را در اختیار همه قرار خواهند داد.
- پخش سریع: در متاورس تبادل اطلاعات، مبتنی بر تبادل دارایی بهصورت رایگان و یا پولی است. بدین ترتیب، نحوه انتقال دارایی و سودهای لحظهای که اشخاص در آن حاصل میکنند بر سرعت انتقال داده در فضای وب 3.0 تاثیر گذار خواهد بود. در وب 2.0 اشخاص برای کسب درآمد از تبادل اطلاعات در رسانههای این نسل اینترنتی دست به تولید محتویهای نه چندان قوی و حتی اشتباه میزدند. پایش تنها بر اساس میزان بازدید و معیارهای غیر سختگیرانه ای بود که بتواند تمامی هوش اجتماعی را برای تبدیل شدن آن کسب و کار به یک رپرسانه قوی در میان مردم به کار گیرد. اما در متاورس این تبادل اطلاعات ذی قیمت بوده و اشخاص علاوه بر هوش اجتماعی خود، با استفاده از هوش ارزش آفرین و تبادلی خود میتوانند داراییهای مناسب را تشخیص داده و به رشد آنها کمک کنند. وجود نمودارهای تبادل اطلاعات رسانهای به جای نمودارهای افزایش قیمت ارز و کالاهای اساسی از جمله نتایج حضور متاورس در نسل سوم وب است.
- فعالیت پیوسته: مشابه وب در نسلهای اول و دوم، در نسل سوم نیز اطلاعات در مکانی امن، قابل دسترسی آسان و پیوسته بوده و افراد میتوانند با امکاناتی نظیر هوشهای مصنوعی مترجم و … از این اطلاعات بهره بیشتری نیز ببرند. به طور مثال در متاورس شما میتوانید با استفاده از هوشهای مصنوعی، اطلاعات خام را پخته کرده، میزان شایعه آفرینی در آن را بررسی کرده و یا حتی میتوانید ماشینی بودن و یا واقعی بودن تولید این اطلاعات را به چالش بکشید.
- مخاطبان انبوه، همگون و غیرمتمرکز: برخلاف ساختارهای رسانه دیجیتال که مخاطبان خود را انبوه، ناهمگون و پراکنده میبیند، در متاورس مخاطبان انبوه با اطلاعات هم فرکانس و بهصورت decentralized با یکدیگر در ارتباط هستند. این مفهوم بلاکچینی از جمله ذاتهای بلامنازع متاورسی است که در متاورسهای اندکی موجود بوده و متاورس آلفانوا سعی در ارایه همین اساس و فرهنگ غیرمتمرکز در میان دیگر متاورسها است.
ابعاد گوناگون متاورس به عنوان یک رسانه
- ارائه گسترههای یک رویداد بکر: متاورس یک فضای جدید سه بعدی در دل اینترنت است. حضور افراد در این دنیا مصادف است با برخورد با دنیای رویاهای خویش! هر آنچه که در دنیای واقعی وجود نخواهد داشت در دنیای متاورس دست یافتنی خواهد بود. بدین ترتیب انواع اتفاقات بکر و جدا از دنیای واقعی اتفاق خواهد. پوششهای خبری این دنیا تنها به یک رسانه مختص نمیشود و رسانههای زیادی را به خود اختصاص میدهد. برای این امر به راحتی میتوان بازسازیهای عظیمی را در حوزههای خبرگزاریهای سراسر دنیا مشاهده کرد که بنا به آنها و گستره متاورسی میتوانند اخبار زیادی را در این خصوص تولید کرده و بدین ترتیب نیروهای زیادی را به استخدام مجدد خود در آورند.
- سرعت ارسال پیام: در ارسال پیام موضوع گستره و سرعت ارسال پیام از اهمیت زیادی برخوردار است. یک رابطه علمی و منطقی بین گستره و سرعت ارسال پیام در رسانهها مطرح است. هرچه پیام وسیعتر عمل کند، سرعت انتشار آن نیز بالاتر است. افزایش ضریب سرعت ارسال پیام در میان افرادی که در وب 2.0 حضور ندارند و تنها در وب 3.0 آن هم در متاورس و بلاکچین وقت گذرانی میکند از جمله مفاهیمی است که حکومتها میبایست به آن توجه خاص داشته باشند.
- قابل حمل بودن: در متاورس، قدرت انتقال مفاهیم به علت حضور ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی بهشدت راهگشا است بهنحویکه اشخاص میتوانند این قدرت را با بخش درآمد در متاورس تلفیق کرده و این قابلیت حمل اطلاعات در یک رسانه را به شکل بالا میبرد. قدرت انتقال اطلاعات به دلیل ماهیت عدم مسئولیت پذیری که از مبدا شروع شده و نظارتها را برآن کم میکند موجب میگردد تا این ویژگی در متاورس درخشانتر از رسانه در وب 2.0 مورد بررسی قرار گیرد.
- قابلیت بازبینی رسانه: این قابلیت در متاورس به دلیل ماهیت NFT بودن اطلاعات، دادهها و … موجب تولید مجدد و بازبینی بیشتر دارایی میگردد و اطلاعات دقیقتر و صریحتر و با انتخاب واژگان و ادبیات مبتنی بر مسئولیت پذیری از مبدا استخراج میگردند.
- قابلیت دسترسی متاورس به بازخوردها: در متاورس همه اطلاعات قابلیت دسترسی به بازخوردها را دارد. افراد علاوه بر بازخورد کلامی میتوانند برای آن دست از اطلاعات که امکانات آنها فراهم باشد، بازخوردهای عملیاتی طراحی کنند.
نتیجه گیری
همانطور که مشاهده شد، در این مقاله سعی در بررسی محورهای مورد بحث اعم از ویژگیها و تعاریف یک رسانه شد و انطباق تعاریف و ویژگیهای متاورس با این تعاریف موجب میگردد تا متاورس را بهعنوان یک رسانه بپذیریم. اما مانند همه رسانههای نو ظهور که مقاومتهای بسیار و شناختهای اندک نسبت به آن وجود دارد، راه متاورس یک راه سریع اما زمان بر است که در مدت کمی میتواند به مانند شبکههای اجتماعی در وب نسل دوم حاکم بلامنازع رسانهها در وب نسل سوم باشد.
منبع:[The Application of the Metaverse in Media – (alfaexpo.co)]